Detta kan reta gallfeber på mig...

Publicerat: 2012-11-27 Kl: 18:24:00 | I kategori: Allmänt

men alltså VARFÖR ?
Jag blir så jäkla irriterad, var är världen påväg ?
"ombytta roller i årets leksakskataloger"
 
 
Varför kan det inte bara vara såsom det alltid varit ?
Självklart finns det väl pojkar som gillar att stryka och flickor som gillar spiderman
men för det mesta gillar ju tjejer det som är "typiska tjejleksaker" och tvärtom.
 
Ska h&m börja använda karlar då dem visar bh & stringtrosor i sina kataloger också,
bara för att det finns män som klär sig i kvinnokläder?!!!!!.....
 
Artikeln hittar ni HÄR
 
 
Postat av: Elin

Samma för mig!! Alltså varför kan vi inte bara acceptera att vi är olika. tjejer är tjejer och pojkar är pojkar, men lika mycket värda. Skulle aldrig falla mig in att kalla mina barn eller någon hen! Detta kan bli en het diskussion men du har mig på din sida :-P

2012-11-27 @ 19:07:38
URL: http://elinsoderberg.blogg.se
Postat av: Philippa

Men bli irriterad för något mer väsentligt istället!

2012-11-27 @ 19:31:20
Postat av: johanna

Jag tycker inte du hade ett så bra argument i detta. Om vi skulle "behålla det som alltid varit" hade vi kvinnor inte kommit så långt i samhället. Vi har ju sakta smugit in in på pojkarnas sida, vi får numera jobba,rösta osv. Det hela tror jag speglar sig i att vi måste sudda ut gränserna ÄNNU MERA mellan pojke & flicka. Barn ska få vara barn, leka med det dem själva vill. Oavsett färg på kläderna. Men ingen ska någonsin tvinga en pojke ha rosa bara för att, eller en tvärtom för en flicka. Angående "hen" så ser jag det som ett enkelt alternativ till att slippa säga "hon eller han ", att inte behöva könsbestämma någon när man pratar allmänt, inte om en specifik person.

2012-11-27 @ 20:03:48
Postat av: johanna

...ett tillägg på en annan mening du skrev.
Jag skulle bestämt vilja hävsa att inga flickor automatiskt föds till att gilla "tjejgrejer" utan det hela styrs helt och hållet utav omgivningen (du som förälder osv). Jag lovar att om du bara låter dina barn leka med maskar kommer det alltid spegla deras intressen och uppväxt!

Svar: självklart påverkar man som förälder, men jag tror ändå att en del av det finns i generna iallafall i de flesta fall, det är min åsikt.
Nikita

2012-11-27 @ 20:07:35
Postat av: Anonym

tycker inte riktigt man kan jämföra kläder och barnleksaker

2012-11-27 @ 20:24:04
Postat av: Anonym

En hel del finns i generna. Jag kan själv ge exempel på det. Tjejer är tjejer från början och killar är killar. Men vi föräldrar och även omgivningen påverkar en hel del.
Men skulle barnen bara leka med maskar som johanna skriver så skulle tjejer leka mamma pappa barn och killarna skulle leka krig el nåt åt det hållet.

2012-11-27 @ 20:27:49
Postat av: Anonym

Visst påverkar vi föräldrar, men dom klassiska bebisleksakerna som klosslåda,speldosa och dragdjur är inte speciellt tjejiga eller pojkiga enligt mig och det är oftast sånt man har innan dagis dags om barnen börjar på dagis vid 1-1.5 som dom flesta gör och väl på dagis har dom ju ALLT. Och oftast hittar man flickorna i dockvrån och pojkarna i bilhörnan. Jag själv har köpt kök och leksaksmat och allt som hör där till till min son och han har inte tittat många gånger åt det.

2012-11-27 @ 20:42:59
Postat av: Johanna (mamma till Lexie)

Jag håller med dig, låt det vara som det alltid varit.. Förstår inte varför ordet "hen" ens ska finnas heller.. Det finns två kön och så är det med det... :)

2012-11-27 @ 21:20:58
Postat av: Ingrid

Du tycker alltså inte det är en aning sjukt att på tex ellos hemsida så finns det en flick och en pojk kategori när det gäller leksaker? På flickornas sida så finns det fler saker än på pojkarnas sida, och varför är det så? Jo det är för att det är mer okej för flickor att leka med pojksaker än för pojkar att leka med flicksaker, som ett exempel så finns inte emils bysse (ett trägevär) på flicksidan eller pippiperuk på pojksidan. Jag blir iaf orolig när jag hör folk som ens reagerar när en pojke stryker i en leksakskatalog, då är det väl ändå rätt sjukt

Svar: nej jag tycker faktiskt inte det är sjukt, de leksaker som passar båda könen går att lägga i båda kategorierna. jag tycker det är rätt praktiskt att dem har det uppdelat så.
Nikita

2012-11-27 @ 21:38:28
Postat av: Sanna

Vad är det sjuka i det? Att inte dela in sina barn utifrån kön utan från INDIVIDEN, det är viktigt! Att pojken står och stryker med tjejen? Som i detta fallet då, eller en tjej i spidermandräckt,
SO WHAT?!
Vad är problemet? Att en snopp stryker kläder och matar dockor medans en Snippa leker spiderman? För det är ungeför det det handlar om, KÖNET som barnet råkar födas med mellan benen, ska det få styra hela ens liv?
Varför har vi då ens något som heter pappaledighet? Varför ska en man laga mat eller städa som är en typisk tjejgrej och som en tjej gör mycket bättre med sin snippa eller?? Skrattretande...
Varför ska tjejer ens ha byxor för? Som är typiskt manligt? Eller köra bil, det är också typiskt manligt och ja, tjejer har ju ingen snopp och borde därför köra bil sämre.
Låt barn vara barn och skapa sig en EGEN uppfattning, sluta trycka in dom i små trånga boxar.
Det skillnader mellan könen ändå, men inte i den utsträckningen och dom behöver INTE manifesteras i leksaker och färg på kläderna, det är inte DÄR skillnaderna sitter, det är bara ytligt!!!!!
"Låta det vara som det alltid varit"... Tur inte grottmänniskorna tänkte så du!

2012-11-28 @ 09:32:28
Postat av: Sarasdiary

Det är något som jag inte skulle ha reagerat på :-) hihi

Sen är det så synd att se här i kommentars fältet att många har helt missuppfattat begreppet HEN! Klart det finns två kön och så kommer det alltid att vara. Hade begreppet HEN funnits när jag pluggade på universitetet hade det gjort mycket arbete t.ex C-uppsatsen så mycket lättare ;-) haha


En fråga, " kan det inte få vara som det alltid har varit" tycker du det om det mesta ? Eller är det bara inom detta område ?

Förresten, såg du på Malou efter tio i veckan ? Där hade hon personer på besök som ansåg sig vara HEN ;-) Tänkte på dig då! hihi

Kramis

2012-11-28 @ 09:33:44
URL: http://www.lifestyleblogs.se/sarasdiary
Postat av: Josefine

Jag hade inte reagerat på den bilden i en leksakstidning. Däremot tycker jag inte om användningen av ordet "hen", såvida det inte handlar om vuxna människor som väljer att kalla sig själv det. Barn är antingen pojkar eller flickor, och det är upp till oss föräldrar hur vi vill uppfostra dem sen.

Men jag ser inget fel alls i att en leksakstidning visar en pojke som stryker och en flicka som skjuter med leksakspistoler.

2012-11-28 @ 09:58:46
URL: http://finelinan.blogspot.com
Postat av: Anna hallberg

Jag tycker att det är suveränt att leksaksbutikerna nu börjar att använda hen. Jag anser inte att stryka, tvätta och städa är typiska kvinnosysslor. Det skulle vara otroligt intressant att se hur din och din mans arbetsfördelning i hemmet ser ut. Jag antar att du städar och stryker, tar hand om hemmet och barnen?

Svar: Jag har aldigt påstått att någon är eller blir en sämre människa utifrån vad dem leker med, eller att tjejer inte FÅR leka med killeksaker och vice versa, men jag är bara så trött på allt detta genustrams, man ska kalla barnen för hen för att inte skilja på kön, man ska klä pojkar i klänning i nån sorts protest , och byta roller i leksakskataloger osv.. Du är välkommen hem hit, i vårt hem är det jag som sköter om hemmet&hushållet
med allt vad det innebär, Daniel jobbar väldigt mycket och gör det jäkligt bra med sitt företag dessutom gör han en massa annat som för mig är karlgöra, byter däck på bilen, renoverar huset osv,..
Barnen tar vi hand om tillsammans om vi bägge är hemma.
för oss passar det utmärkt att ha det på detta vis, alla andra får göra precis som dem vill med alla sysslor.
Nikita

2012-11-28 @ 11:28:17
Postat av: Anna Hellberg igen

Jag är väldigt glad att jag har vuxit upp i ett hem där mina föräldrar lät mig och mina bröder leka med det vi ville! Jag har aldrig gillat att leka med dockor eller annat som du anser att tjejer ska leka med. Jag lekte med bilar när jag var liten. Och jag kan inte säga att jag på något sätt har blivit en sämre människa av det? Jag har en universitets examen och ett bra jobb samt 2 fina barn som får leka med vad dom vill.

2012-11-28 @ 11:33:58
Postat av: Anonym

Vilka påhopp! Jag tror inte Nikita specifikt menar detta med barnen. Tror inte hon skulle förbjuda Meja att sitta att leka med Albins bilar och slåssrobotar. Tror hon mera menar varför ska det bli ett sånt rabalder om allting om tjej och killar? Då visar det ju bara ännu mera att vi är olika för att vi absolut ska "bevisa" med bilder på barn att alla är lika. Och att det blir stora rubriker om det hela bevisar bara ännu mera att vi är olika för hade det inte varit någon skillnad hade ingen gjort ett uppslag eller en artikel om detta.

2012-11-28 @ 13:15:37
Postat av: Anonym

Vad menar du med att du har universitets examen Anna Hallberg ? Så nu spelar utbildning och bra jobb roll för hur mycket man är värd också? Det verkar som det eftersom du var tvungen att antyda det eftersom du inte var en sämre människa.

2012-11-28 @ 13:20:22
Postat av: Anonym

Vilka leksaker passar inte båda könen?

2012-11-28 @ 14:17:52
Postat av: Kristina

Det känns som att du har missuppfattat det hela med hen. Hen används när det inte är relevant att påpeka vilket kön det handlar om. Hur kan ett ord vara så upprörande? Bara för att ordet hen används betyder ju inte det att man blir av med sitt kön. Jag tror inte heller att tjejer föds med att gilla dockor och det som du anser är typiskt tjejigt.

Feminism och jämställdhet handlar inte om att bara låta pojkar ha klänningar eller att man ska klä pojkar i rosa eller flickor i blått. Det handlar om att ALLA ska ha rätt till att välja vad tusan de vill ha på sig utan att bli kränkta om man nu ska se till klädesfrågan. Feminism/genus handlar om hur det kvinnliga könet systematiskt nedvärderas.

"Men skulle barnen bara leka med maskar som johanna skriver så skulle tjejer leka mamma pappa barn och killarna skulle leka krig el nåt åt det hållet."

Anledning till detta är inte genetiskt, utan helt och hållet omgivningens sätt att bemöta flickor. Ett ex är på dagis och skola, där flickor får uppfostrande roller redan då. "- Ola, sätt dig bredvid Lisa så att hon kan hålla koll på dig". Ett annat exempel på att en "stökig tjej" ses som ett problem, medan en "stökig kille" är bara deras sätt att vara. Samtidigt som en "lugn pojke" anses vara mer oroande än en "lugn tjej". Osv osv.

Läs gärna på om hur små flickor får lära sig att ta på sig den tillbakadragna rollen, om hur lärare/samhället omedvetet låter pojkarna ta mer plats än flickorna.

2012-11-28 @ 18:04:26
Postat av: Mia

Jag tycker synd om din dotter som har en så inskränkt mor med stenålders värderingar. Varför begränsa tjejer och killar som du gör? Och kläderna din dotter vs son har, herregud snacka om ogenus..

2012-11-28 @ 19:02:57
Postat av: Sara

Va elaka många av er kommentatorer är! Snacka om personangrepp. Ha en åsikt om ämnet i stället.

2012-11-28 @ 19:55:10
Postat av: Nikita

Jag håller med Sara , kommentarer med folk som inte har samma åsikt som mig det kan ja ta , när jag väljer att skriva ett sånt här inlägg , men personangrepp känns onödigt och tråkigt tycker jag .

Mia : det är ett medvetet val jag gör att klä meja flickigt och Albin grabbigt för att jag vill det och tycker det är fint !
Jag ser ingen anledning att klä dem genus eller neutralt på nåt sätt , varför skulle jag Lixom !!

2012-11-28 @ 20:03:32
URL: http://Nikital.blogg.se
Postat av: Elin

Jag håller med dig Sara. Vilka personangrepp. Och Nikitas kärlek till sina barn speglas väl inte vilka kläder hon köper till dom?

2012-11-28 @ 20:50:18
URL: http://elinsoderberg.blogg.se
Postat av: mli

Folk folk folk...

Detta är det negativa med att skriva om ting, det är svårt att formulera sig om hur man egentligen tycker och tänker hela vägen ut liksom. Det blir alltid "onödiga" kommentarer som man egentligen inte alls menade att framkalla.

Alla får vi tycka och tänka som vi vill och ingen människa är mindre värd för att den tycker en viss sak.

2012-11-28 @ 20:57:38
URL: http://mlish.se
Postat av: Hanna - sthlmsmamma i Växjö

Oj vilka kommentarer du fått!! Tycker det är bra att du står för din åsikt och inte tar åt dig av vad de som tycker du har "fel" antyder.

2012-11-28 @ 23:02:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback