Mamma, du får ta skitjackan idag!

Publicerat: 2009-10-13 Kl: 03:46:02 | I kategori: Allmänt

En sak som jag faktiskt funderar på, eller rättare sagt jag undrar
varför vissa föräldrar resonerar på det sättet som de gör,
Något jag faktiskt pratade med ett par vänner om senast för ett par dagar sen.

Man hör ofta föräldrar som resonerar/tänker såhär

"jag köpt två overaller, en bra och en skitoverall till dagis"
just det: en skitoverall till dagis?

Varför ska man köpa en skitoverall eller skitskor eller skitkläder till dagis?
barnen (många av barnen) spenderar ju ändå mycket tid på dagis,
och dem är ute MYCKET på dagis.
Varför ska man då ha en skitoverall på dagis under vinterhalvåret, och ha en "fin&bra"
overall hemma?
Det är väl minst lika viktigt att barnen har bra kläder på dagis där dem är många timmar
per dag, och nu syftar jag inte på ex en märkesoverall eller utseendemässigt
(även om jag personligen tycker att det också är viktigt)men i detta fall mer kvalitén.
Men framförallt resonemanget hos många föräldrar?

Personligen så tycker jag det är jätteviktigt att Albin har en bra overall och bra vinterskor
då han ska vara ute flera timmar per dag på dagis.
Jag vill absolut inte att han ska behöva frysa eller ha ett par skor som inte är sköna.
Sen så eftersom jag är noga så är utseendet viktigt för mig också, på kläderna,
men det är egentligen ovesäntligt just nu..
Behöver inte heller alltid vara så att dyrast är bäst,
men själva tänket hos vissa som tänker som jag skrivit ovan, det tycker jag är
konstigt faktiskt.
Och jag har faktiskt hört det flera gånger.

Jag tror inte om vi som föräldrar har två jackor hemma
en bra och en dålig, väljer att ta på oss den dåliga jackan då vi ska gå ut..

Hur tänker ni andra föräldrar kring detta?
för jag tvivlar på att jag är ensam om att ha hört detta resonemang..
Att jag ska vara tyst och sluta tycka så mycket jämt =)

Postat av: Elin (Edvinsmamma)

Jag håller helt med dig!

Varför köpa en skitoverall som dom ska ha när dom leker? Den ekvationen går inte riktigt ihop i min värld...och sen är det som du skriver, det dyraste är inte bäst...men ofta får man för det man betalar. Ok att en ny overall kan vara dyr, men jag köpte en begagnad (pop) i nyskick, inte sliten alls för 600 kr...Hoppas att vissa föräldrar tänker om!Kram

2009-10-13 @ 06:28:38
URL: http://edvinsmamma.wordpress.com
Postat av: Tant Ulrika

Hmm..jag vet inte om du missförstått det där resonemanget lite eller om det är jag som inte förstår riktigt hur du menar..men först o främst så tror jag inte att det finns någon förälder som med vilje sätter på sina barn riktiga skitkläder o speciellt inte när de ska på dagis där de allt som oftast är ute flera timmar.Vi har alltid, sedan Edward började på dagis haft två ombyten till honom (ytterplagg ombyten) Ett "sämre" o ett "bättre". Det "sämre" eller ngt billigare kanske man ska säga har fungerat som "reservombyte" medans det "riktiga" tex hängt på tork. O på de dagis vi haft så har de ofta sagt att de vill att barnen ska ha 2 ombyten vintertid så att de kan byta om det behövs.Att jag då inte köper 2 "svindyra" uppsättningar är ju framförallt en kostnadsfråga men den "sämre" uppsättningen ser jag ju ändå till att den är bra. O i regel så har de med sig båda ombytena till skola/ dagis. Skulle aldrig falla mig in att låta "finplaggen" hänga hemma för att "spara på dem".Så är det för oss iaf..att vi har ett bättre o ett "sämre" ombyte fast att det sämre ändå är bra.Tror att det kanske är det resonemanget du hört många gånger men att du kanske missuppfattat lite.. =)

2009-10-13 @ 06:29:16
URL: http://uj76.blogspot.com
Postat av: Anonym

Måste nog hålla med föregående talare där =)

och som du skriver att man tar skit overaller så behöver det ju inte betyda att de är sämre på ngt vis, mina 3 har varsin reima uppsättning som slarv till i år, eftersom att det är sen förra året... den får de använda innan snön kommer, sen har de varsin fräsch uppsättning och en lite billigare variant som de kan använda om man bara ska vara "fin" och inte ute o leka...

så jag tillhör de som har slarv overaller/jacka byxa men törs lova att det inte är nåt fel på kvaliten bara därför, men som du säger dyrast är inte alltid bäst och jag köper hellre nytt då jag vet vad kläderna vart med om och vad de står pall för, men jag tvivlar på att nån köper "skit" medvetet, alla väljer nog det de tycker är bäst för sitt eget barn utefter plånbok!!

Linda

2009-10-13 @ 06:51:45
Postat av: Jossan

Jag håller också med Tant Ulrika, det finns nog ingen som väljer att sätta på barnen en riktig skitoverall som inte håller måttet...

Men då man har 2 barn på dagis och både behöver 2 ombyten funkar det inte att köpa ytterkläder för flera tusen i 4 uppsättningar!Naturligtvis köper vi kläder som håller tätt och skor som är bekväma och håller värmen, men av billigare modeller, för det finns bra sådana också =)Så det är nog du som kanske missförstått det hela lite och jag håller med, det låter kanske dumt då man säger en bra och en skit, men den som är "skit" behöver inte automatiskt vara dålig, bara lite billigare =)Dessutom är ju dyrast inte alltid bäst ;)Jag hoppas du förstår hur vi tänker =)

2009-10-13 @ 08:33:40
URL: http://innebandyfrun.blogg.se/
Postat av: Therese - Mamma till Alfred och ängeln Lucas

Jag kan inte svara på denna fråga ännu, men den dagen junior går på dagis så vill jag absolut att han ska vara hel och ren när han går dit, och vara varm/torr när de är ute och leker :-)

2009-10-13 @ 09:08:47
URL: http://tostberg.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag tror ingen förälder sätter sitt barn i kläder som inte håller måttet medvetet.. Förstår inte denna hysteri över kläder nu för tiden. Klart barnen ska vara varma, torra, hela och rena men det behöver man väll inte vara raketforskare för att förstå...

2009-10-13 @ 09:33:16
Postat av: MM

Vet inte hur andra menar det, men för mig betyder inte skitoverall att den ska va ful och trasig osv. Det betyder nog bara att dom har en extra overall som KAN och FÅR bli skitig. Jag har alltid brukat haft en overall åt Edvin, plus jacka och täckbyxor. Men iår har jag inte det, men skulle väldigt gärna velat haft det. Edvin gick på dagis förra veckan i dom enda jacka å täckbyxor han har just nu. Skickade med regnbyxor också som skulle skydda täckbyxorna, men dom tog inte dagis på, så när ja kom å hämtade Edvin så ja täckbyxorna LERIGA och fulla me sand. Täckbyxorna som han skulle ha haft på sig på 30-årsfesten under lördagen.

Så me "finoverall" å "skitoverall" menas nog bara med att ha en extra, för vem vill ta med en lerig å sandig unge på t.ex Birsta? Då vill man ju ha rena kläder på dom :p Så finoverallen som ska va fin används hemma, och skitoverallen som får bli skitig används på dagis :p

2009-10-13 @ 10:14:52
Postat av: MM

... och skulle jag ut å lera ner mig så skulle jag nog faktiskt ta på mig skitjackan istället för jackan ja ska ha på affärn ;)

2009-10-13 @ 10:16:04
Postat av: Amanda

Jag håller helt och hållet med om att barnen såklart ska ha bra kläder på dagis med. Som du säger spenderar ju många barn mycket tid på dagis. Nästan mer än hemma ibland.

Men jag förstår det här med skitkläder. Dock tror jag att personen ifråga menatatt det varett plagg som egentligen kanske är lika bra som det fina men som man är mindre rädd om. kanske inte kostar lika mycket. Så hade iaf jag menat om jag hade pratat om min sons kläder. Ludwig t ex har mycket ärvda kläder och då skulle jag nog ha valt att ha en av dom ärvda men minst lika bra overallerna till dagis och sparat den finare till hemmabruk.

2009-10-13 @ 10:33:56
URL: http://creyla.blogg.se/
Postat av: Karro, Mamma till Liam Bus

Ja tycker också barnen ska ha bra och tåliga kläder på dagis. Det behöver ju inte vara det dyraste märket men slittålit. Det är ju viktigt är barnen har bra kläder ute eftersom dom är ute så pass mycket tid. Sen ska det vara praktiska kläder.

2009-10-13 @ 10:49:06
URL: http://karroh.blogg.se/
Postat av: Sandra

"Skitkläderna" som du pratar om tror jag är ett annat ord för "reservkläder" men att du får det att låta mycket värre än vad det är! Det finns väl inga föräldrar som vill skicka sina barn till dagis i riktigt dåliga kläder men att man tar med ett extra ombyte som kanske är lite billigare som reserv. Så har iallafall jag gjort till min dotter och så tror jag många andra också gör som har sina barn på dagis!

2009-10-13 @ 13:06:17
Postat av: Lotta

Känns lite som en statusfråga det där.

Bon som går på dagis har samma kläder hemma, borta och på dagis.

Hela, varma, rena och vad vi tycker är snygga kläder.

Skulle inte sätta på han nått som är trasigt.

Och bästa klädena är det hans farmor stickar till han, inga yllesockor är varmare än de som är gjorda av kärlek.

2009-10-13 @ 13:14:24
URL: http://lottapluskentlikamedbon.blogg.se/
Postat av: Sandra

Håller helt och hållet med dig :) Isf kan man ha "skitoverallen" hemma för på dagis är det ju extra viktigt med bra kläder. Just för att man är ju ute så mkt på dagis, och det är ju viktigt att barnen inte blir kalla osv.. Jag tycker det är konstigt med folk som resonerar så samma sak de som köper två billigare istället för en dyr och ordentlig? Varför säger jag bara?! Ah man kan bli tokig om man ska fundera på detta :p haha..

Kram

2009-10-13 @ 13:48:41
URL: http://sandranorin.blogg.se/
Postat av: miian

Får nog hålla med de flesta andra här.

Jag säger också dagiskläder/slitåsläng kläder.

Därmed inte att det är sämre kläder för att de ska vara på dagis,utan mer kläder som används just där och som ska tåla och ta mycket slit och skit.

Men kan ärligt säga att jag hellre köper bra och många kläder i Ullared tex dit jag åker för att shoppa upp ett lager inför höst och vinter än köper en svindyr och kanske jättebra overall för att sedan köpa en billig mindre bra.

Arsch du fattar vinken =)

Kram

2009-10-13 @ 18:31:36
URL: http://miian.blogg.se/
Postat av: Sanna

Ja du vet ju redan vad jag tycker:)

Jag får ju diskutera detta dagligen..

2009-10-13 @ 20:26:14
URL: http://hemmaiosterlo.blogg.se/
Postat av: Nathalie

Alltså både och. Ytterkläder, Vincent har samma hemma som på dagis. Detta år har han faktiskt inget ombyte, än. Måste nog införskaffa. Förra året hade han nämligen både overall och tvådelat, för olyckor händer ju (speciellt nu när han är blöjfri).Men kläder... Han har några par Nova Star-jeans, och det är klart att han får ha dem på dagis, men de har använts lite mer som "finjeans". Det har bara blivit så. Nu har jag dock ändrat mig, för vad är det för mening med att köpa märken om han ändå bara ska ha dem hemma?Men, jag förstår därmed de som kanske bara hade råd med något enstaka märkesplagg, och hellre har dem hemma än på dagis. Där man kan kontrollera lite mer. För inte har jag på mig min svindyra chiffongklänning varenda dag (pga ekonomin ;)), nej, den kommer bara fram till bröllop!

2009-10-13 @ 20:30:31
URL: http://truly-nathalie.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback